Dýňoví šneci

Dýňoví šneci

Dýňová sezóna u nás úspěšně pokračuje a tak mám pro vás další recept :) 

Co budeme potřebovat:

  • 320 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • 15 g čerstvého droždí
  • 100 ml mléka
  • 30 g měkkého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 150 g pečené dýně

Náplň

  • oblíbená marmeláda

Poleva

  • 1 smetanový sýr (např. Palouček)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilky

Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme vlažné mléko, nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.

Do mísy přidáme zbývající suroviny a zpracujeme. Jakmile je těsto krásně pružné, můžeme přestat hnětat. Necháme vykynout. Doba kynutí záleží na okolní teplotě. Obvykle to trvá 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme do velikosti 30×40 cm. Na plát těsta naneseme marmeládu. Já jsem použila Allnutrition Jelly Jablko s mangem. Jedná se o ovocné želé slazené erythritolem. Zkoušela jsem také verzi bez marmelády a jako náplň jsem použila nahrubo nastrouhaná jablka. Nechám na Vás, jaká varianta Vám bude vyhovovat :).

Na jeden z konců náplň nenanášíme až úplně ke kraji, aby nám při balení nevytekla.

Potřené těsto opatrně smotáme jako roládu. Já v tomto okamžiku dávám naplněné těsto na 15 minut do lednice, lépe se pak krájí na jednotlivé šneky. Těsto trochu nakyne, ale taky se zpevní.

Roládu nakrájíme na 12 kusů. Necháme 30 minut dokynout a poté pečeme 25 - 30 minut na 180 stupňů. Každá trouba peče trochu jinak, takže ke konci hlídáme.

Na polevu smícháme smetanový sýr, cukr a vanilku. Vymícháme v hladký krém, kterým upečené šneky potřeme.

Přeji dobrou chuť.

Hanka.

  • Sdílet: