Celozrnný chléb s bylinkami a mozarellou

Celozrnný chléb s bylinkami a mozarellou

Dostala jsem chuť na něco s medvědím česnekem a tak jsem se rozhodla jej zakomponovat do chleba. Strukturou těsta mi připomíná toastový chléb. Nejlepší je čerstvý jen tak a nebo namazaný máslem :) 

Co budeme na 1 chléb potřebovat: 

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 125 g celozrnné špaldové mouky
  • 245 ml vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 10 g soli
  • 30 ml olivového oleje

Na bylinkové pesto rozmixujeme:

  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • medvědí česnek
  • špetka soli

Dále budeme potřebovat:

  • 1 mozarellu

Do mísy přesejeme obě mouky a uděláme v ní důlek. Přilijeme polovinu vody a nadrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru a opatrně zamícháme, aby se do vody dostalo trochu mouky. Necháme vzejít kvásek 15-20 minut. Poté přidáme zbytek surovin a vyhněteme v pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto vyklopíme na vál a ještě ručně prohněteme, vytvarujeme bochánek, dáme do mísy, přikryjeme potravinovou folií a necháme vykynout na dvojnásobek velikosti (přibližně hodinu).

Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme. Na šířku by mělo mít těsto velikost vaší formy na chleba. Vyválené těsto potřeme pestem, poklademe nakrájenou mozarellou a zamotáme. Vložíme do formy a necháme vykynout (přibližně půl hodiny až hodinu).

Troubu vyhřejeme na 180 stupňů, chleba postříkáme vodou, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Upečený chleba vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Přeji dobrou chuť :)

Hanka

  • Sdílet: