Ačkoliv mé recepty jsou ve zdravém duchu, tento sirup dělám dle klasického receptu. Je to zkrátka sirup, a cukr je hlavní složkou, která jej osladí. Náhradní sladidla moc používat nechci, a tak jsem z původního receptu ubrala vodu a cukr, počet květů jsem ponechala, aby byla chuť co nejintenzivnější :)
Co budeme potřebovat:
Květy se snažíme natrhat v době, kdy nepršelo, aby všechen pyl nesmyl déšť.
Vodu svaříme a až vystydne, nasypeme do ní květy bezu. Přidáme na plátky nakrájené citrony. Přiklopíme pokličkou a necháme 24 hodin luhovat.
Poté přes jemné sítko nebo utěrku vodu slijeme do hrnce, vymačkáme a přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Na mírném ohni necháme cukr rozpustit (cukr můžeme nechat rozpustit i bez vaření, jen to trvá déle, až několik dnů). Jakmile je rozpuštěný, odstavíme a plníme do nahřátých sklenic, které hned uzavřeme.
Tip: Používám lahve z Ikei a ty mají pogumovaný uzávěr, díky tomu víčko sklenici dobře uzavře a sirup v ní dlouho vydrží i mimo lednici.