Angreštová marmeláda s jostou

Angreštová marmeláda s jostou

Jakou marmeládu máte nejraději? U mě to vždycky byla jahodová 🙂 S letošní úrodou angreštu a josty jsem experimentovala s touto kombinací a chuť je výborná, mírně nakyslá, ale přitom tak akorát sladká a tak se u mě řadí hned za tu jahodovou 😊

Co budeme potřebovat na 6 malých skleniček:

  • 1 kg angreštu
  • 0,5 kg josty
  • 700 g cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

Angrešt a jostu očistíme a omyjeme. Pro urychlení rozmixujeme, já používám tyčový mixér. Přidáme cukr a kyselinu citronovou.

Teď přijde ta hlavní část. Použijeme tu největší pánev, kterou doma najdeme. Nalijeme na ni 3 naběračky rozmixovaného ovoce a na vysokém plameni zahříváme. Směsí mícháme a cca po pěti minutách začne marmeláda houstnout. Ještě vydržíme a stále mícháme.

Jakmile projedeme vařečkou prostředkem pánve a marmeláda se skoro nevrací, tak kápneme trochu marmelády na talířek a vyzkoušíme, zda je dostatečně tuhá. Mezitím stáhneme plamen, aby se marmeláda na pánvi nespálila 🙂

Po chvíli nám vzorek marmelády na talířku vychladne a zkusíme zda je při naklonění talířku marmeláda roztéká. Pokud ne, můžeme plnit do horkých skleniček a hned zavíčkujeme. Otočíme dnem vzhůru a necháme tak až do vychladnutí. Mě jedna pánev vyšla na 2 malé skleničky. Skleničky nahřívám v troubě a vždy odeberu jen tolik skleniček, kolik budu právě plnit 🙂

Jakmile máme sklenice uzavřené a otočené, dáme na pánev další tři naběračky ovoce a celé opakujeme 🙂

Malý tip: pokud máte 2 pánve, použijte je, dá se to stíhat 🙂

Jinak k pánvím : jednu mám obyčejnou s keramickým povrchem a druhou od Tescoma řada President – mají speciálně upravený povrch s charakterem neleštěného přírodního kamene. Na obou pánvích to šlo skvěle 🙂

Přeji dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: