Nikdy jsem nepekla husu… až letos poprvé a povedla se ☺ Podávala jsem ji s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
V pátek 9. listopadu jsem ještě nevěděla, jestli husu vůbec seženu. Chtěla jsem čerstvou, ale neměla jsem čas ji shánět. V sobotu jsem byla v Praze a narazila jsem na na stánek bio farmy z Trněného Újezdu a půlku husy jsem koupila. Když jsem přijela domů, zjistila jsem, že nemám dostatečně velký pekáč, ve kterém bych husu upekla. A proto jsem pro něj v neděli brzo ráno ještě utíkala do Tesca 😀
Jak jsem postupovala při přípravě husy:
Husu jsem přes noc dala do pekáče a zalila mlékem. Dočetla jsem se, že se tím odstraní veškerá pachuť. Ráno jsem mléko slila, husu osušila a ze všech stran nasolila a posypala kmínem.
A teď k pečení husy:
Troubu jsem rozehřála na 160 stupňů. Do pekáče jsem vložila 2 nakrájená jablka a 1 cibuli na čtvrtky a půlku husy kůží nahoru. Zalila jsem vodou cca 1 cm ode dna, přikryla jsem víkem a vložila do trouby. Pekla jsem tři a půl hodiny bez jakéhokoliv otvírání dvířek nebo víka. Poté jsem husu zkontrolovala, přelila výpekem, zvýšila teplotu na 180 stupňů a pekla dalších 30 minut už bez víka pro křupavou kůži.
Husa chutnala výborně, proto jsem se rozhodla recept sepsat, tak doufám, že se bude recept hodit, ať už na příští rok nebo na jinou příležitost 🙂
Přeji dobrou chuť 🙂