Špaldová ciabatta

Špaldová ciabatta

Ciabatty mám moc ráda a tak hned po chlebu a vece jsem je zkusila upéct. Výsledek mě opět mile potěšil a tak vám můžu recept předat.

Co budeme na 2 ciabatty potřebovat:

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 410 g hladké mouky
  • 15 g čerstvých kvasnic
  • 12 g soli
  • 350 ml vody
  • 10 g olivového oleje

Do mísy odvážíme mouku, uděláme důlek, zalijeme trochou vody a rozdrobíme do ní kvasnice. Jemně vodu promícháme tak, aby se kvásek rozpustil, ale do vody se dostalo jen trochu mouky. Necháme vzejít kvásek. Trvá to 15-20 minut. Poté přidáme zbytek vody, ostatní suroviny a důkladně prohněteme. Těsto jemně potřeme olivovým olejem, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě 45-60 minut. 

Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučněný vál a rozdělíme na 2 části. Jemně vytvarujeme 2 ciabatty o délce 35 centimetrů a šířce 10 centimetrů. Ciabatty přemístíme na pečící papír, přikryjme utěrkou a necháme znovu vykynout. 

Troubu vyhřejeme na 220 stupňů a dáme do ní pečící plech. Jakmile jsou ciabatty nakynuté, opatrně je přemístíme i s pečícím papírem na horký plech, vložíme do trouby, pokropíme vodou a pečeme 25-30 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: