Co budeme potřebovat na 4 porce noků:
- 700 g dýně hokaido
- 450 g polohrubé mouky
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- olivový olej
- sůl
Jak na domácí noky:
- Dýni omyjeme a nakrájíme na 1,5 cm proužky, zakápneme olejem a dáme péct na 180 stupňů do změknutí, cca 25 minut. Zkoušejte vidličkou 🙂
- Necháme trochu vychladnout, poté rozmixujeme nebo použijeme šťouchadlo na brambory. Osolíme, přidáme parmazán a mouku a ručně zpracujeme v hladké těsto. S moukou opatrně přidáváme postupně, aby těsto nebylo moc tuhé, můžeme ubrat nebo přidat více než je uvedeno v receptu.
- Do hrnce dáme vařit vodu a osolíme.
- Těsto rozdělíme na 2 kusy a vyválíme válečky, které nakrájíme na 1 cm velké kousky. Vložíme do vroucí vody a pár minut vaříme. Jakmile noky vyplavou na hladinu, jsou hotové a vyndáme cedníkem.
Noky můžeme připravit s různými omáčkami: sýrová, rajčatová, nebo jen opéct na pánvi a podávat s bylinkami. Já jsem zvolila sýrovou omáčku.
Sýrová omáčka s kuřecím masem k nokům
- 1 malou cibulku nadrobno nakrájíme
- 2 kuřecí prsa nakrájíme na kostky a osolíme.
- Cibulku na kapce oleje usmažíme do růžova, přidáme kuřecí kousky a osmažíme po obou stranách.
- Zasypeme 50 g parmazánu a zalijeme 1 dcl mlékem. Osolíme, opepříme. Provaříme, aby vznikla hladká konzistence.
- Přidáme noky, necháme prohřát a zamícháme, tak aby se všechny obalily v omáčce.
Přeji dobrou chuť 🙂