Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

Dneska jsem se rozhodla upéct ořechovou bábovku. Zbyly mi od Vánoc vyloupané vlašáky, tak byla volba bábovky jasná :)

Vzala jsem si na pomoc svůj recept na mrkvový chlebíček, zvýšila poměr surovin o třetinu a přidala vlašáky. Výsledek mě mile překvapil a tak jsem se rozhodla vám recept předat :)

Co budeme potřebovat na jednu střední bábovku:

  • 3 velká vejce
  • 90 g přírodního třtinového cukru Muscovado (Obsahuje melasu, je tmavší a má výraznější chuť)
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 210 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 90 g másla nebo ghí
  • 135 g jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)

Postup:

  • Mrkev nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme v robotu. Já volím mixování
  • Vejce – oddělíme zvlášť bílky a vyšleháme sníh.
  • Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme v hustou pěnu (šleháme na nejvyšší stupeň 3 minuty)
  • Přidáme máslo, jogurt, prášek do pečiva, sodu, vanilku, a mrkev a vyšleháme.
  • Nakonec přidáme mouku a ořechy. Vznikne hustější těsto, do kterého už  jen stěrkou jemně vmícháme sníh.
  • Těsto vlijeme do formy. Já mám silikonovou, tak už nevymazávám.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 1 hodinu. Prvních 30 minut peču přikryté pečícím papírem, aby bábovka na povrchu nepopraskala. 
  • Po upečení necháme chvíli ve formě a poté vyklopíme a necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť :)

Hanka

  • Sdílet: