Dneska jsem se rozhodla upéct ořechovou bábovku. Zbyly mi od Vánoc vyloupané vlašáky, tak byla volba bábovky jasná :)
Vzala jsem si na pomoc svůj recept na mrkvový chlebíček, zvýšila poměr surovin o třetinu a přidala vlašáky. Výsledek mě mile překvapil a tak jsem se rozhodla vám recept předat :)
Co budeme potřebovat na jednu střední bábovku:
- 3 velká vejce
- 90 g přírodního třtinového cukru Muscovado (Obsahuje melasu, je tmavší a má výraznější chuť)
- 140 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g mletých vlašských ořechů
- 210 g na jemno nastrouhané mrkve
- 90 g másla nebo ghí
- 135 g jogurtu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
Postup:
- Mrkev nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme v robotu. Já volím mixování
- Vejce – oddělíme zvlášť bílky a vyšleháme sníh.
- Ke žloutkům přidáme cukr a vyšleháme v hustou pěnu (šleháme na nejvyšší stupeň 3 minuty)
- Přidáme máslo, jogurt, prášek do pečiva, sodu, vanilku, a mrkev a vyšleháme.
- Nakonec přidáme mouku a ořechy. Vznikne hustější těsto, do kterého už jen stěrkou jemně vmícháme sníh.
- Těsto vlijeme do formy. Já mám silikonovou, tak už nevymazávám.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 1 hodinu. Prvních 30 minut peču přikryté pečícím papírem, aby bábovka na povrchu nepopraskala.
- Po upečení necháme chvíli ve formě a poté vyklopíme a necháme vychladnout.
Přeji dobrou chuť :)
Hanka