Na recept jsem se chystala už loni, ale nestihla jsem ho. A proto mám radost, že jsem ho letos mohla zařadit do adventního kalendáře, který můžete sledovat až do 24. prosince zde. V receptu jsem nahradila mouku, a část cukru jsem vyměnila za březový.
Troubu rozehřejeme na 170 °C. Formu na srnčí hřbet nebo klasický chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Bílky s cukrem a xylitolem šleháme několik minut na nejvyšší otáčky do husté pěny. Následně postupně přidáme po částech obě mouky. Vždy opatrně mouku vmícháme podebíráním bílků. Pracujeme opatrně, ale hbitě, abychom těsto nepřemíchali a nespadly nám bílky. Takže jakmile se mouka spojí s bílky, přidáme celé mandle. Několika pohyby vařečkou je vmícháme do těsta a nalijeme do formy.
Pečeme 30 minut. Po upečení necháme chlebíček vychladnout (nejlépe přes noc, půjde pak dobře nakrájet).
Chlebíček nakrájíme na tenké plátky 2-3 mm. Snažíme se, aby každý plátek byl stejně tlustý. Plátky pak naskládáme na plech a sušíme v troubě na 100 °C. Sušení může trvat od 30 minut až 2 hodiny. Záleží na tloušťce plátků. Pravidelně proto troubu kontrolujte. Suchárky by měly zůstat světlé a při přelomení křupnout.
Dobrou chuť!
Hanka