Na Madeiře jsme byli loni (2023) v červenci. Madeiře se přezdívá ostrov věčného jara a to můžu jen potvrdit. Ačkoliv u nás byly tropické teploty, my jsme si užívali krásných 22-25 stupňů. Co mě na Madeiře nejvíc uchvátilo byla ta všude přítomná zeleň, květiny a přenádherná příroda. Hortenzie tam rostou u silnice jako u nás šeříky a příroda... ta příroda je nepopsatelně nádherná.
Před odjezdem jsem si pročetla článek na https://www.cestujlevne.com/pruvodce/portugalsko/madeira a vytipovala jsem si, která místa chci vidět. Vřele to doporučuji i vám, pokud se tam chystáte. Pro snadnou dopravu po ostrově jsme si půjčili auto. To byl za mě dobrý nápad, dostali jsme se všude, kam jsme potřebovali a ačkoliv je v hlavním městě těch půjčoven aut docela hodně, tak jsem nevnímala, že by jich tam bylo až moc. Připravte se ale na školu řízení, cesty jsou ve městě úzké, místy hodně, mimo město klikaté a jezdíte stále z kopce a do kopce. Kdo má automat má vyhráno, ostatní si důkladně procvičí řazení :) Auto jsme půjčovali v 7m Rent a Car. Ve Funchalu mají spoustu poboček, jednání bylo bezproblémové, auto jsme rezervovali před odjezdem. Dostali jsme sice větší auto, než jsme původně chtěli, za to měsíc nové.
Když jsem přemýšlela, jak pojmu tento článek, rozhodla jsem se, že Vám sepíšu tipy na jídlo a kávu (ha ha, kdo sledoval moje stories na Instagramu ví, jaká je to s kávou na ostrově bída) a tipy na úžasná místa a moje postřehy k nim.
Zajímavá místa ve Funchalu:
Tropická zahrada
Zajímavá místa na ostrově:
Míst s dobrou kávou moc nebylo. Ve Funchalu jsme jich několik našli, mimo hlavní město jsme bohužel neměli ani jednou štěstí. Aneb můj hastag #hnusnykafeskrasnymvyhledem dost lidí pobavil :) Zde začal můj lov za dobrou kávou.
První podnik, který můžu doporučit je centru Funchalu a objevili jsme ho náhodou v budově Farmářskho tržiště. Jmenu je se A Confeitaria [no.mercado], zpětně se až divím, jaké to bylo štěstí, že jsme hned na první dobrou našli tak dobrou kávu. Vyzkoušeli jsme taky jeden z jejich zákusků s mučenkou a slaný závin. Oboje můžeme doporučit.
Další dobrou kávu jsme našli v areálu botanické zahrady - Greenhouse Coffee Roaster, Caminho das Babosas 4A, Funchal
Poslední den jsme našli restauraci a kavárnu Three House, která je ve třetím patře, volně dostupná. Ve spodních patrech jsou obchůdky a v horních hotel. Co se kávy týče, šli jsme na jistotu, protože jsem vygooglila, že mají zrnka ze stejné pražírny Odd coffee roastery jako výše zmíněná kavárna v botanické zahradě.
Místní specialita je smažená ryba tkaničnice tmavá v těstíčku s banánem a omáčkou z maracui. Kdo máte rádi sladko slané jídla, bude vám to chutnat :)
Další místní jídlo je Bolo de caco. Je to tradiční chléb s česnekovým máslem, podává se jako předkrm. Nebo plněný zeleninou a masem jako hlavní jídlo.
Obojí jsme ochutnali v restauraci v Talhadas ve městě Machico.
V údolí jeptišek je známé pro své pokrmy s kaštany. My jsme vybrali Restaurante Sabores do Curral, Caminho da Igreja N1, Curral das Freiras a chutnalo nám, tak doporučím dál. Z jídelního lístku jsme vybrali kaštanovou polévku, vepřové plněné kaštany a kuřecí na hořčici s kaštany. Polévka byla hodně cítit kořenovou petrželí a vepřové mám chutnalo více než kuřecí. Sedněte si na zahrádku, ať máte při jídle výhled do údolí :) Bohužel ani zde si na kávě moc nepochutnáte.
Článek je extra dlouhý, doufám, že jste dočetli až sem a pokud ano, tak moc děkuji a věřím, že Vám článek pomůže s plánováním Vaší návštěvy Madeiry. Já doufám, že to nebyla naše první a poslední návštěva, protože kdo už Madeiru navštívil, ví, že je tam na objevování spoustu dalších krásných míst :)
Hanka