Dnešní recept je o tom, jak upéct králíka tak, aby jste nevytáhli z trouby scvrklé a vysušené maso, ale abyste si pochutnali na šťavnatém masu. Já ho spoustu let pekla na 180 C, bez přirytí! To byla zásadní chyba. Až mi mamka poradila, jak mám postupovat, tak si to sem zapíšu a třeba to pomůže i vám :)
Co budeme potřebovat:
Základem je použít pečící nádobu s víkem, která dobře těsní.
Králíka omyjeme a naporcujeme. Jednotlivé kousky osolíme, opepříme a potřeme ze všech stran plnotučnou hořčicí. Vložíme do pekáče a podlijeme vodou, aby hladina dosahovala jednoho centimetru. Přidáme šalvěj. Přikryjeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C. Pečeme 30 minut a poté teplotu snížíme na 140 °C a dál pečeme 60 - 90 minut (doba závisí od velikosti masa). Maso je hotové, jakmile jde dobře od kosti. Pokud od kosti nejde, vraťte zakrytý pekáč do trouby a pečte dál. V tomto okamžiku pravidelně po 10 minutách maso kontrolujte.
Výpek přecedíme a 250 ml nalijeme do rendlíku. Smícháme smetanu s moukou a nalijeme k výpeku. Přidáme 1 lžíci steakové hořčice a dobře promícháme. Na mírném plameni několik minut vaříme. Mouka se provaří a omáčku zahustí. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Přeji dobrou chuť.
Hanka.