Cheecake v americkém stylu

Cheecake v americkém stylu

Když na mě vyskočila výzva na instagramu od Foodblogroku, lámala jsem si hlavu, co bych tak mohla do výzvy na téma slavnostní pokrm připravit. Byla jsem právě na dovolené a myšlenky jsem měla úplně jinde, tak jsem přemýšlení nechala až po návratu. V té době jsem sama chystala oslavu svých narozenin a v tu chvíli mě to trklo. Připravím cheesecake, ale nebude to žádá zdravá verze, ale pořádný a nešizený! Vycházela jsem z receptu, který mám už snad sto let a všichni ho milujeme. V počátcích, když jsem cheesecake pekla, tak jsem používala tvaroh, protože se psal rok 2010 a netušila jsem, co je to ten krémový sýr, který se má do receptu použít :D. Teď už krémový sýr velmi dobře znám a vím, jaký je to rozdíl. Takže dobře vám radím, použijte ho, je to úplně jiná liga :) Můj cheesecake je extra krémový a to jak díky smetaně (kterou jsem v původní verzi neměla), tak díky vodní lázni, ve které se cheesecake peče. Kouzlo je v tom, že po upečení vypadá nedopečeně, ale díky tomu, že jej necháme vychladnout ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, cheesecake krásně dojde a náplň se zpevní. 

Na cheecake v americkém stylu na formu o průměru 24 cm budeme potřebovat:

  • 2 balení BEBE sušenek
  • 100 g másla
  • 360 g krémového sýra (skvělá je Matilda)
  • 200 g zakysané smetany 16%
  • 250 ml smetany 33%
  • 3 vejce
  • 120 g krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • kůra z 1 citrónu
  • máslo na vymazání formy
  • alobal

Dortovou formu vymažeme lehce máslem. Dno formy zabalíme do alobalu, tak aby do formy nemohla zatéct voda.

Na korpus rozmixujeme sušenky nadrobno a smícháme s rozpuštěným máslem. Jakmile se začnou kousky k sobě lepit, dáme směs do formy a namačkáme ji na dno, tak na boky formy. Připravený korpus dáme do lednice.

Troubu zapneme na horní a spodní ohřev a nastavíme na 200°C.

V míse prošleháme krémový sýr, zakysanou smetanu, 33% smetanu a cukr. Poté zašleháme každé vejce zvlášť. Na závěr přidáme vanilku, kukuřičný škrob a nastrouhanou citronovou kůru. Zamícháme. Vytáhneme formu z lednice a vlijeme do ní připravenou náplň. Necháme chvíli odstát a do krému můžeme nožem opisovat tvar S, aby odešly poslední bublinky. Pokud nějakou vidíme, tak ji propíchneme.  

V rychlovarné konvici ohřejeme asi 1 litr vody. Jakmile je trouba vyhřátá, vložíme do ní plech s vysokým okrajem, do něj vložíme formu s cheesecakem a do plechu nalijeme horkou vodu. Zavřeme dvířka, teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 30  minut. Cheesecake je upečený jakmile je povrch zpevněný, ale vnitřek je ještě tekutý. Poznáme to tak, že se cheesecake třepe jako želé :) Vypneme troubu a s pootevřenými dvířky necháme cheesecake vychladnout. Já to dělám tak, že do dvířek vložím složenou utěrku a vytvořím tak dostatečnou mezeru, aby mohlo teplo pomalu odejít.

Jakmile trouba vychladne, formu přemístíme do lednice dobře vychladit. Podáváme nejlépe druhý den nazdobený ovocem nebo přelitý ovocným rozvarem. Vynikající je ale i jen tak bez ničeho :)

Přeji dobrou chuť :)

Hanka.

  • Sdílet: