Bílý kváskový chléb

Bílý kváskový chléb

K narozeninám jsem dostala kuchařku 100 GREAT BREADS od Paula Hollywooda, porotce anglického originálu soutěže Peče celá země. Knihu vydal už v roce 20212 a stala se bestselerem. Na tento chléb jsem se inspirovala hned prvním receptem. Sice Paul používá droždí, ale podařilo se mi ho převést do podoby s kváskem. 

Knihou jsem prolistovala i dál a zjistila, že obsahuje spoustu receptů na různé chleby, briošky, dokonce croasanty a koláče. Takže se těším na zkoušení dalších receptů ať už s kvasnicemi nebo s kváskem :) No a teď už pojďme na recept.

Na rozkvas budeme potřebovat:

  • 10 g kvásku, který máte doma
  • 40 g hladké pšeničné mouky
  • 40 g vody

Na 1 bochník chleba:

  • 80 g rozkvasu
  • 340 g hladké pšeničné mouky
  • 240 g vody
  • 8 g soli
  • čerstvé bylinky - např. rozmarýn

Na přípravu rozkvasu smícháme kvásek s vodou a moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme v pokojové teplotě odpočívat přibližně 10-12 hodin.

Následně v míse smícháme rozkvas, mouku a vodu. Smícháme jen nahrubo, aby v míse nezůstala suchá mouka. Necháme v půl hodiny odpočinout.

Poté přidáme do těsta sůl a 10 minut mícháme nebo překládáme na vále. Pokud mícháme v robotu, ze začátku mícháme na nejpomalejší stupeň, poté můžeme o jeden stupeň míchání zrychlit.

Dózu na překládání těsta vymažeme olejem a těsto do ní vložíme. Posypeme bylinkami. Při překládání bylinky do těsta zapracujeme. Zakryjeme víkem nebo utěrkou a necháme kynout. Za 30-45 minut těsto přeložíme. Dále překládáme každých 45 minut až hodinu podle vláčnosti těsta. Je-li vláčnější, překládáme jej častěji.

Těsto kyne podle teploty v místnosti. V letních měsících je těsto vykynuté za 3 hodiny, v zimních měsících za 5-6 hodin.

Pracovní plochu jemně poprášíme hladkou moukou a těsto z dózy vyklopíme. Těsto předtvarujeme. Posypeme jemně moukou, přiklopíme dózou a necháme 30 minut odpočinout.

Těsto stočíme do bochníku. Poprášíme ho moukou a vložíme do ošatky spojem nahoru. Ošatku přikryjeme a necháme těsto odpočívat. V lednici takto bude těsto odpočívat 12-16 hodin při teplotě 3 - 5 stupňů. Záleží na nastavené teplotě v lednici. Čím je menší, tím déle může těsto v lednici zůstat.

Jakmile do těsta dloubneme a těsto se pomalu vrací, je připraveno k pečení. Troubu zapneme na 250 °C a současně do trouby vložíme nádobu, ve které budeme chléb péct. 

Těsto vyklopíme na pečící papír, odstraníme přebytečnou mouku a jedním řezem chléb nařízneme. Chléb vložíme do pečící nádoby a postříkáme vodou pomocí rozprašovače. Přikryjeme víkem a vložíme do trouby. Pečeme 15 minut. Následně víko sundáme, snížíme teplotu na 220 °C, troubu vyvětráme a pečeme dalších 20-22 minut. Ke konci hlídáme. Po upečení chléb necháme vychladnout na mřížce.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: