Bezlepková bublanina se švestkami

Bezlepková bublanina se švestkami

Pokud jste vyzkoušeli recept na cuketový perník, máte určitě doma rýžovou mouku a tak se vám bude hodit i následující recept, ve kterém ji využijete. Bez lepku peču pro svou rodinu a občas i pro sebe, ačkoliv nemám intoleranci na lepek, a je to vítaná změna. 

Co budeme potřebovat na plech o velikosti 21 x 21 cm:

  • 2 vejce 
  • 70 g světlého třtinového cukru 
  • 50 g oleje
  • 100 g mléka
  • 200 g hladké rýžové mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 200 g švestek

Na ovesnou drobenku:

  • 40 g ovesných vloček (ty obsahují lepek, lze ale koupit i bezlepkové ovesné vločky)
  • 30 g studeného másla
  • 30 g třtinového cukru

Troubu zapneme na horní a dolní ohřev a nastavíme 170 C.

Švestky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme pecku a každý kus ještě jednou rozpůlíme.

Na drobenku dobře promneme konečky prstů vločky, máslo a cukr dokud se nepojí. 

Vejce vyklepneme do mísy a společně s cukrem vyšleháme do husté pěny. V robotu to zabere přibližně 5 minut na nejvyšší otáčky. Poté přidáme olej, mléko a mouku s práškem do pečiva. Zamícháme vařečkou, už nešleháme, abychom nepřišly o bublinky v těstě.

Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme rýžovou moukou. Těsto do něj nalijeme a poklademe ovocem - můžou být jahody, meruňky, broskve, rybíz, nebo právě švestky. Posypeme drobenkou a dáme do trouby.

Pečeme 30-35 minut ve střední části trouby.

Přeji dobrou chuť!

Hanka

  • Sdílet: