Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Loni jsem jidáše zkoušela poprvé a byla jsem nadšená. Letos jsem recept stihla i sepsat a nafotit 🙂 Originální recept jsem opět přetvořila, ale tak aby těsto zůstalo vláčné. Tak pojďme na to 🙂

Co budeme potřebovat na 11 – 13 ks:

  • 325 g špaldové mouky
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 15 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
  • 100 ml mléka
  • 60 g měkkého másla
  • 50 g cukru / medu
  • pár kapek vanilky
  • citronová kůra
  • 1 bílek na potření

Postup:

  • Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme teplé mléko (ne horké!), nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
  • Do mísy přidáme zbývající suroviny a zpracujeme. Jakmile je těsto krásně pružné, můžeme přestat hnětat 🙂
  • Necháme vykynout. Doba kynutí záleží na okolní teplotě. Obvykle to trvá 1 hodinu.
  • Těsto rozdělíme na kousky cca 50-60 g a vytvarujeme.
  • Necháme znovu kynout 20-30 minut.
  • Potřeme bílkem a pečeme 20 minut na 180 stupňů.

Dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: