Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Zítra jsou Velikonoce a já jsem se rozhodla, že Vám připomenu jeden ze svých prvních receptů, které jsem přidávala na svůj facebookový profil @vkuchynishankou. Oproti předchozí verzi je těsto vytuněné o větší dávku bílkovin v podobě celého tvarohu 🙂

Co budeme potřebovat na 1 beránka:

  • 1 tvaroh z papírového obalu
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 30 g ghí nebo másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g sladidla – např. březového cukru
  • 90 g hladké špaldové mouky
  • 70 g polenty
  • 10 g prášku do pečiva
  • 30 g vanilkového proteinu (lze vynechat a nahradit sladidlem)
  • štáva z půlky citronu
  • kůra z půlky citronu

Postup:

  • Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme v hustý sníh.
  • Žloutky smícháme s tvarohem, máslem, vanilkou, mlékem, sladidlem a citronovou šťávou a kůrou.
  • Do tekuté směsi přidáme mouku, polentu, prášek do pečiva a vanilkový protein. Promícháme metličkou.
  • Po částech zapracujeme do těsta sníh. Už nešleháme, jen jemně vmícháme vařečkou.
  • Vlijeme do formy a pečeme na 170 stupňů 50 – 60 minut. Já mám formu silikonovou, proto nevymazávám. Pokud máte formu klasickou, důkladně vymažte a vysypte polohrubou moukou. Zda je upečený zkoušíme špejlí. Těsto je hodně vláčné, takže špejle bude trochu vlhká, ale těsto by se už lepit nemělo.
  • Prvních 20 minut peču zakryté alobalem, což mi zajistí, aby těsto pěkně naběhlo a nepotrhalo se na povrchu. Ke konci pečení opět přikryji, pokud je potřeba 🙂

Tip:
Já mám formu silikonovou, proto nevymazávám. Pokud máte formu klasickou, důkladně vymažte a vysypte polohrubou moukou.

Krásné Velikonoce, Hanka

  • Sdílet: