Tvarohová špaldová bábovka

Tvarohová špaldová bábovka

Jako milovník bábovek tu nesmím opomenout tvarohovou bábovku. Tvarohovou bábovku jsem na blogu měla, ale tuhle jsem vytunila do dokonalosti, a proto tento recept ten starý nahradí :)

Co budeme potřebovat na menší bábovku (6 cups, 1,4 l)

  • 3 vejce
  • 60 g másla pokojové teploty
  • 250 g tvarohu
  • 80 g třtinového cukru
  • 200 g polohrubé špaldové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Troubu rozehřejeme na 170°C.

Formu vystříkáme sprejem vhodným na bábovkové formy nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Máslo vyšleháme a zašleháváme do něj každý žloutek zvlášť. Jakmile se žloutky s máslem spojí, přidáme tvaroh, cukr a vanilkový extrakt a znovu prošleháme. Ke směsi přesijeme mouku s kypřícím práškem a sodou. Znovu prošleháme. Na závěr přidáme sníh z bílků. Již nešleháme, ale jen vařečkou podebíráme těsto, aby sníh neztratil na objemu. 

Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme 40 minut. Každá trouba peče trošku jinak, takže propečení bábovky vyzkoušíme špejlí. Jakmile se na špejli nelepí těsto, je bábovka pečená a vytáhneme ji z trouby. Bábovku necháme pár minut odstát ve formě a poté opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť.

Hanka.

  • Sdílet: