Špaldový chléb s ořechy a medem

Špaldový chléb s ořechy a medem

Tentokrát mám pro vás recept na chleba bez kvásku, je jen ze sušených kvasnic. V receptu jsem použila méně kvasnic, takže těsto kynulo pomalu. Také proto jsem ho nechala kynout přes noc v lednici. 

Co budeme na 1 bochník potřebovat:

  • 450 g hladké špaldové mouky
  • 9 g sušeného droždí
  • 375 ml vlažné vody
  • 40 g medu
  • 10 g soli
  • 70 g vlašských ořechů pokrájených na kousky

V robotu nebo ručně v míse smícháme všechny ingredience. Hněteme alespoň 10 minut, aby bylo těsto opravdu hladké. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout 1 - 2 hodiny na teplém místě. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopíme ho z mísy na pomoučněný vál, rukama prohněteme a vytvarujeme bochník. 

Připravíme si ošatku, kterou vyložíme utěrkou a poprášíme ji moukou. Vložíme do ní těsto a necháme kynout. Takto připravené těsto kyne několik hodin. Opět ho necháme vykynout na dvojnásobek původní velikosti. 

Pokud necháme těsto kynout přes noc v lednici, ráno ho z lednice vyndáme, necháme v pokojové teplotě další 2 hodiny a poté upečeme. 

Troubu vyhřejeme na 220 stupňů. Těsto vyklopíme z ošatky na plech, můžeme naříznout a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších 30 minut. Necháme vychladnout na mřížce.

Přeji dobrou chuť :)

Hanka

  • Sdílet: