Špaldové celozrnné rohlíky

Špaldové celozrnné rohlíky

Včera jsem se pustila do domácích rohlíků. Měla jsem doma půl kila špaldové celozrnné mouky a tak jsem ji na tento recept využila. Pokud ji doma nemáte, určitě to nevadí a použijte mouku, jakou máte k dispozici např. obyčejnou hladkou, celozrnnou nebo hladkou špaldovou. V tom případě budete potřebovat méně vody. Přilévejte ji tedy k mouce postupně, tak aby vzniklo hutnější těsto, které se odlepuje od mísy.

Co budeme na 12 rohlíků potřebovat:

  • 500 g špaldové celozrnné mouky
  • 400 ml vlažné vody
  • 60 g másla
  • 7 g sušeného droždí (1 sáček)
  • 12 g soli

V míse smícháme mouku se sušeným droždím a solí. Přidáme vlažnou vodu, povolené máslo a důkladně uhněteme. 

Těsto necháme 1 hodinu vykynout. Poté vyklopíme na vál a rozdělíme na 12 kusů. Vytvarujeme z těsta bochánky a ty rozválíme do tvaru trojúhelníku. Poté zamotáme do rohlíku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na plech se vejde 6 rohlíků, necháme dostatečný rozestup, protože dvojnásobně zvětší objem.

Tak to připravené rohlíky pokropíme vodou (nejlépe rozprašovačem) a plech zabalíme potravinovou folií (tak aby se folie nedotýkala rohlíků ze shora) Necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 45 minut)

Plech vložíme do trouby, znovu pokropíme rozprašovačem. Pečeme 15 minut na 220 stupňů. Pokud pečeme dva plechy současně, můžeme na horkovduch na 210 stupňů. Upečené rohlíky necháme vychladnout na mřížce.

Přeji dobrou chuť :)

Hanka

TIP: Pokud nemáte potravinovou folii na přikrytí rohlíků při posledním kynutí, můžete je přikrýt utěrkou, ale budou kynout déle.

  • Sdílet: