Špaldové bagely

Špaldové bagely

Bagely jsem poprvé ochutnala v New Yorku. Pořád jsem jim tady u nás odolávala s tím, že je ochutnám až v místě, kde jsou tak populární 🙂 Musím, ale říct, že první bagel, který jsem ochutnala, nebyl nic moc. Koupili jsme ho večer v supermarketu, abysme měli ráno něco na snídani. Každopádně jsem na něj nezanevřela a vyzkoušela ho i podruhé a naopak mě úplně nadchl 🙂 Proto jsem se rozhodla si bagely upéct doma ve své variantě se špaldovou moukou 🙂

Co budeme potřebovat na 10 bagelů:

  • 450 g hladké špaldové mouky
  • 300 ml vody
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 12 g soli
  • sezamová semínka
  • další vejce na potření

Smícháme droždí, cukr a 100 ml vody a necháme vzejít kvásek. Trvá to tak 15 minut.

Do mísy dáme mouku, zbytek vody, kvásek, vejce a sůl. Uhněteme v hladké těsto. V robotu to trvá 8-10 minut, ručně je to o něco déle 🙂 Těsto necháme vykynout na dvojnásobek.

Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 10 stejných kousků (cca 80 g) a z každého vytvoříme kouli. Tu trochu rozplácneme a uprostřed uděláme díru a vytvarujeme bagel. Necháme ho odpočinout 10 minut.

Mezi tím dáme do hrnce vodu a přidáme 3 lžíce cukru a dáme vařit. Jakmile začne voda vřít, vložíme bagely a vaříme 1 minutu. Během vaření bagely 1x otočíme. Po vytažení z vody je necháme odkapat a vložíme na plech s pečícím papírem. Bagely mají strukturu, jako vařené kynuté knedlíky, tak se toho nelekněte 🙂 Při pečení ještě zvětší svoji velikost, tak je dáme víc od sebe.

Bagely potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky a pečeme na 200 stupňů po dobu 20-25 minut.

Bagely jsem podávala s mozzarellou, vajčnou omeletou, rajčetem a rukolou.

Přeji dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: