Špaldová vánočka

Špaldová vánočka

U nás nesmí vánočka o Vánocích chybět! Dělám tento osvědčený recept už několik let. Nic v něm nenahrazuji. Myslím, že by to bylo jen ke škodě. 

Co budeme na 1 menší vánočku potřebovat:

  • 230 g hladké špaldové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • ½ kostky droždí
  • 130-150 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • citrónová kůra z půlky citrónu
  • 70 g změklého másla
  • 30 g plátků mandlí
  • 1 vejce na pomazání

Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu.

Do velké mísy smícháme mouky, uděláme důlek a nalijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Rozmícháme a vmícháme i trochu mouky, aby vznikla řidší kašička. Necháme vzejít kvásek na teplém místě přibližně 20 minut.

Přidáme všechny ostatní suroviny kromě másla a důkladně zpracujeme. Nyní přidáme máslo a hněteme ještě několik minut. 

Necháme vykynout na teplém místě. Běžně to trvá 45 - 60 minut. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme těsto na části. zpracujeme je do koule a z nich pak uválíme prameny. Mouku už nepodsypáváme, aby byly prameny pěkně hladké. Upleteme vánočku, jak jsme zvyklí. Tato vánočka je pletená ze 6 pramenů. Video, jak uplést jsem našla na Youtube.

Upletenou vánočku postříkáme vodou a necháme přibližně hodinu opět kynout na plechu vyloženým pečícím papírem. Zkusíme prstový test, kdy na těsto zatlačíme  prstem. Pokud se těsto pomalu vrací, je připraveno k pečení. Pokud se vrací rychle, ještě jej necháme kynout a pokud se vrací hodně pomalu nebo vůbec, těsto je překynuté.

Vánočku pomažeme rozšlehaným vejcem  a posypeme plátky mandlí.

Pečeme na 180 stupňů 30 minut. Doba je jen orientační, raději hlídáme a zkoušíme špejlí, zda je propečená.

Přeji Vám krásné vánoce.

Hanka

  • Sdílet: