Máslová vánočka

Máslová vánočka

U nás nesmí vánočka o Vánocích chybět 🙂 Dělám tento osvědčený recept. Nic v něm nenahrazuji. Myslím, že by to bylo jen ke škodě. Jen používám zdravější špaldovou mouku  🙂

Co budeme na 1 menší vánočku potřebovat:

  • 230 g hladké mouky, já použila hladkou špaldovou
  • 100 g polohrubé mouky
  • ½ kostky droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g změklého másla
  • Špetka soli
  • Citrónová kůra
  • 1 vejce
  • Rozinky, mandle
  • 1 vejce na pomazání

 

Jak na to?

  1. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Máslo necháme povolit, aby změklo.
  2. Do velké mísy smícháme mouky, uděláme důlek a nalijeme 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Rozmícháme a vmícháme i trochu mouky, aby vznikla řidší kašička. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 14-20 minut.
  3. Přidáme všechny ostatní suroviny a důkladně zpracujeme. Používám robota, pomocník k nezaplacení. V robotu nechte míchat 10 minut, ručně to bude trvat o něco déle.
  4. Necháme 30 minut kynout. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělíme těsto na části a uválíme prameny, ze kterých upleteme vánočku. Tato vánočka je pletená ze 6 pramenů. Video, jak uplést jsem našla na youtube 🙂
  5. Upletenou vánočku pomažeme rozšlehaným vejcem a necháme cca hodinu kynout na plechu vyloženým pečícím papírem. Krásně naběhnou 🙂
  6. Pečeme na 180 stupňů 40-50 minut. DOba je jen orientační, raději hlídejte a zkoušejte špejlí 🙂 Cca po 20 minutách přikrývám seshora pečícím papírem, aby nebyla vánočka připálená.

Přeji Vám krásné vánoce 🙂

  • Sdílet: