Makoví šneci

Makoví šneci

V týdnu se mi připomněla vzpomínka, že jsem před dvěma lety zveřejnila recept na makové šneky. Rozhodla jsem se, že je upeču znovu a použiju na ně moje univerzální kynuté těsto, které se mi osvědčilo i na babku 🙂 Šneci jsou krásně nadýchaní a vláční… tak jsem se rozhodla recept sepsat i sem na blog 🙂

Co budeme potřebovat:

  • 280 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 15 g čerstvého nebo 4 g sušeného droždí
  • 100 ml mléka
  • 60 g měkkého másla
  • 50 g cukru / medu
  • pár kapek vanilkového extraktu

Náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 1-2 lžíce medu
  • 400 ml mléka
  • 100 g povidel

Postup:

  • Do mísy odvážíme mouku a uděláme v ní důlek. Do něj vlijeme teplé mléko (ne horké!), nadrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Opatrně vidličkou mléko zamícháme, ale jen tak aby se do mléka dostalo jen trochu mouky a nebylo moc husté. Necháme vzejít kvásek na teplém místě cca 15 – 20 minut.
  • Do mísy přidáme zbývající suroviny a zpracujeme. Jakmile je těsto krásně pružné, můžeme přestat hnětat.
  • Necháme vykynout. Doba kynutí záleží na okolní teplotě. Obvykle to trvá 1 hodinu.
  • Na náplň dáme do hrnce mák a mléko a na mírném ohni vaříme nejméně 10 minut (aby se mák uvařil a nebyl tvrdý). Mléko se téměř vyvaří. Přimícháme povidla, případně dosladíme dle chuti medem a odstavíme z plotny.
  • Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a vyválíme do velikosti 30×40 cm.
  • Na plát těsta naneseme náplň. Na jeden z konců náplň nenanášíme až úplně ke kraji, aby nám při balení náplň nevytekla.
  • Potřené těsto opatrně smotáme jako roládu. Já v tomto okamžiku dávám naplněné těsto na 15 minut do lednice, lépe se pak krájí na jednotlivé šneky. Těsto trochu nakyne, ale taky se zpevní.
  • Roládu nakrájíme na 9 částí, lze ale i na více, pokud chcete šneky nižší.
  • Necháme dokynout a poté pečeme 25 minut na 180 stupňů.
  • Můžeme podávat pokapané javorovým sirupem

Přeji dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: