Kváskový špaldový chléb s černým pivem

Kváskový špaldový chléb s černým pivem

Od začátku karantény chleba už jen peču a nekupuji. Díky tomu jsem vyzkoušela několik nových receptů a tak jsem vyzkoušela bílý kváskový chleba, Chleba33 podle receptu restaurace Eska nebo chleba podle blogu z P&G Foodies. Tím jsem své pekařské schopnosti posunula zase o něco dále. Můžu vám tak předat tento recept na kváskový chleba s černým pivem. Dělala jsem ho několikrát, recept se mi opravdu osvědčil a tak se o něj s vámi ráda podělím :)

Co budeme na 1 bochník potřebovat:

  • 1 velká lžíce žitného kvásku cca 50 g
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 180 ml vody

Večer suroviny smícháme v dostatečně velké misce. Rozkvas zdvojnásobí svou velikost. Misku přikryjeme utěrkou a necháme přes noc na lince. Ráno přidáme:

  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 100 g špaldové celozrnné mouky
  • 300 g špaldové hladké mouky
  • 10 g soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 200 ml tmavého piva
  • 150 ml vody

Do hnětací mísy vložíme kvásek a přidáme ostatní suroviny. Hněteme v robotu alespoň 10 minut. Těsto přendáme do mísy, kterou jsme si vymazali olejem. Zakryjeme fresh folií a necháme těsto odpočívat. Po 45 minutách těsto přeložíme a to tak , že namočenýma rukama vytáhneme těsto směrem od sebe a přeložíme zpět k sobě. Těsto pootočíme o 90 stupňů a znovu těsto vytáhneme směrem od sebe a přeložíme zpět k sobě. Tak to pokračujeme ještě 2x. Těsto opět přikryjeme a necháme odpočinout dalších 45 minut. Pak znovu přeložíme ze všech stran. Těsto celkem kyne 3 hodiny a během této doby 4x přeložíme. 

Ošatku vysteleme utěrkou a posypeme moukou, aby se těsto nepřilepilo. Po posledním kynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme bochník. Dáme do ošatky spojem nahoru a mně posypeme moukou. Ošatku vložíme do velkého igelitového sáčku, tím zamezíme okorání těsta a necháme vykynout. Doba kynutí v ošatce se můžu lišit od teploty ve které těsto kyne. U mě to bývá něco mezi 2 -2,5 hodiny. 

Troubu zapneme na 240 stupňů a vložíme do ní plech, na kterém budeme chleba péct. Plech musí být opravdu rozpálený, aby se na něj těsto nepřilepilo. Připravíme si ostrý nůž nebo žiletku na naříznutí chleba, rozprašovač s vodou 2 kastrůlek s 2 deci vody. 

Jakmile je trouba dostatečně vyhřátá, vyndáme opatrně plech, položíme na mřížku a opatrně na něj vyklopíme bochník z ošatky. Po celé délce jej nařízneme a okamžitě vložíme do trouby. Rozprašovačem pokropíme chleba a vložíme kastrůlek s vodou na dno trouby. Pečeme 10 minut, poté teplotu snížíme na 220 stupňů a pečeme dalších 20-25 minut.

Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.

Přeji vám úspěšné pečení a novým chlebům zdar :)

  • Sdílet: