Jahodový dort

Jahodový dort

Jahodová sezóna pomalu začíná, tak přináším tip na jahodový dortík. Krém je plný jahod a mě úplně nadchnul, tak věřím, že i vám bude chutnat :)

Co budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • půl lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce špaldové mouky
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšleháme do sněhu. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Přidáme olej a vanilkový extrakt a zamícháme. Následně přidáme mouku a prášek do pečiva. Zamícháme a vznikne tužší hmota, do které na dvakrát opatrně vmícháme sníh z bílků. Do formy s průměrem  18 cm vložíme pečící papír nebo vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 180 stupňů cca 25 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a následně ho jednou prořízneme.

Krém:

  • 1 kelímek mascarpone
  • 1 tvaroh - použila jsme Olma měkký(není tak vodnatý)
  • 60 g třtinového cukru
  • 300 g jahod
  • 1 želatinový ztužovač za studena
  • Navíc budeme potřebovat jahody na ozdobu okrajů a vršku dortu

V misce smícháme mascarpone s tvarohem a cukrem.

Jahody omyjeme a rozmixujeme. Na sporáku jahodovou směs jemně zahřejeme a vsypeme želatinový ztužovač. Minutu mícháme, než začnou jahody tuhnout. Po částech přidáváme tvaroh s mascarpone a důkladně promícháme.

Formu, kterou jsme použili na upečení korpusu, znovu použijeme. Na dno vložíme spodní část korpusu. Zbylé jahody rozpůlíme a naskládáme k okrajům. Zalijeme ještě vlažným krémem a přiklopíme druhou polovinou korpusu.

Dort necháme do druhého dne ztuhnout v lednici.

Přeji dobrou chuť :)

Hanka

  • Sdílet: