Jablečný koláč s mandlovou drobenkou

Jablečný koláč s mandlovou drobenkou

Začalo období jablečných receptů, tak i já s jedním přicházím 🙂 Zapojila jsem do akce svoje oblíbené křehké těsto 🙂

Co budeme na 1 koláč potřebovat:

  • 160 g hladké špaldové mouky
  • 50 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce mléka

Náplň:

  • 5 – 6 jablek
  • mandlová mouka – od oka tak půl hrníčku
  • 20 – 30 g másla
  • 2 lžíce třtinového cukru

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme v míse uvedené ingredience, jakmile je těsto skoro spojené, tak vyklopíme na vál a ještě zpracujeme rukama. Pořádně prohněteme, tak aby se máslo zapracovalo do těsta. Pokud je potřeba podsypáváme další moukou.

Poté těsto rozválíme do kruhu, který je tak velký, aby pokryl dno i stěny koláčové formy. Těsto přeneseme do formy a přebytečné těsto odstraníme. 

Jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější měsíčky, které pokládáme na těsto. Můžou to být větší kousky, propečou se :). Zasypeme cukrem a potom drobenkou z másla a mandlové mouky. Tu připravíme tak, že k máslu přisypeme mandlovou mouku, vidličkou zamícháme a pak rukou promneme, aby začala směs žmolkovatět, ale byla napůl sypká. Pokud není, přidáme více másla nebo mouky, podle toho, co bude potřeba 🙂

Pečeme 40 minut na 180 stupňů. Necháme vychladnout a můžeme podávat 🙂

Dobrou chuť 🙂

  • Sdílet: