Dýňový kváskový chléb

Dýňový kváskový chléb

S dýňovou sezónou zkouším nové recepty s dýní a tak vznikl i tento recept na dýňový chléb. Obsahuje jak dýni pečenou, tak dýňová semínka.

Recept vznikl ve spolupráci s www.svetplodu.cz

Co budeme potřebovat na kvas:

Na kvas smícháme lžíci kvasu, 50 g vody a 50 g hladké mouky. Necháme min. 8 hodin odpočinout, aby byl kvas v nejlepší kondici (nejlépe přes noc).

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 100 g pšeničného kvasu
  • 310 g hladké mouky
  • 130 špaldové celozrnné mouky
  • 250 ml vody
  • 130 g pečené dýně hokaido
  • 30 g dýňových semínek
  • 9 g soli

Kvas, obě mouky a vodu nahrubo smícháme v míse a necháme půl hodiny odpočinout. Následně důkladně prohněteme - buď ručně 10 minut nebo v robotu 5 minut. Jakmile je těsto pružné, přidáme rozmixovanou pečenou dýni a sůl. Zapracujeme do těsta. Opět můžeme využít robot.

Těsto přemístíme do olejem vymazané dózy a necháme přikryté kynout 4 hodiny. Během kynutí těsto 3x přeložíme. Následně těsto stočíme do ošatky a necháme znovu kynout. Já využívám delší kynutí v lednici. Při 3 °C vydrží do druhého dne ráno, kdy jen rozpálíte troubu na 250 °C a chléb upečete. Prvních 15 minut pečeme na plný výkon se záparou (s chlebem do trouby vložíme i nádobu s cca 2 deci horké vody, která vytvoří v troubě páru), poté troubu vyvětráme, snížíme teplotu na 220°C a dopékáme 20-25 minut.

Věřte, že křupavá kůrka vás nenechá v klidu a já vám přeji dobrou chuť :)

Hanka.

  • Sdílet: