Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

S cuketovou sezónou opět nastává otázka, co s úrodou a tak jsem upekla cuketovou bábovku. Navíc jsem si v týdnu koupila olej ve spreji, který se používá na vymazání formy a už jsem se těšila, až ho vyzkouším :) Výsledek mě opět mile překvapil. Bábovka je krásně vláčná. V receptu používám protein, pokud jej nechcete použít, nemusíte a zvyšte gramáž cukru na 90-100 g. Jdeme na recept?

Co budeme na bábovku o velikosti 1,2 l potřebovat:

  • 2 vejce
  • 60 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka nebo podmáslí
  • 270 g na jemno nastrouhané cukety 
  • 6 g prášku do pečiva
  • 6 g jedlé sody
  • 35 g vanilkového proteinu (lze zaměnit za třtinový cukr)
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 20 g holandského kakaa
  • 50 g rozpuštěného másla 
  • lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.

Ke žloutkům přidáme cukr a mléko a vyšleháme do pěny. Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhanou cuketu přidáme do pěny a zamícháme. Přisypeme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu, protein a vanilku a znovu zamícháme.

Nakonec přidáme máslo. Jakmile jej zapracujeme do těsta, jemně vmícháme sníh vařečkou.

Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou a naplníme těstem. Pečeme 40 minut na 170 stupňů.

Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je bábovka uvnitř upečená a pokud ano vyndáme ji z trouby. Až trochu vychladne, vyklopíme ji z formy. Dozdobit můžeme ořechovým máslem a ovocem.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: