Čokoládová lískooříšková bábovka

Čokoládová lískooříšková bábovka

Dostala jsem chuť na lískooříškovou bábovku a přesně jsem měla v hlavě jak bude chutnat a vypadat. Sepsala jsem si recept na základě bábovek, které jsem v minulosti už vytvořila a na první pokus se povedla. A povedla se i na pokus druhý. Tak jsem udělala rychlou fotku a recept jsem sepsala :) 

Recept vznikl ve spolupráci s www.svetplodu.cz.

Co budeme potřebovat na menší bábovku (6 cups, 1,4 l)

  • 200 g najemno nastrouhané cukety 
  • 90 g hořké čokolády
  • 20 g rozpuštěného másla 
  • 3 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 8 g prášku do pečiva
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 80 g lískooříškové mouky
  • 20 g holandského kakaa
  • lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • olej ve spreji a hrubá mouka a kakao na vysypání formy

Troubu rozehřejeme na 175°C. Na formu použijeme olej ve spreji a vysypeme směsí hrubé mouky a kakaa.

Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a dáme stranou. Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky se solí vyšleháme do tuhého sněhu.

Žloutky s třtinovým cukrem a mlékem vyšleháme. Přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem a vanilku. Prošleháme. Prosejeme mouku s kakaem a práškem do pečiva a společně s lískooříškovou moukou přidáme do těsta. Pokud je těsto moc tuhé, můžeme přidat trochu mléka. Na závěr lehce vmícháme sníh.

Těsto opatrně nalijeme do formy a pečeme přibližně 45 minut. Propečení bábovky zkoušíme špejlí a jakmile ji z těsta vytáhneme suchou bez nalepeného těsta, je propečená.

Bábovku necháme chvíli stát a následně opatrně vyklopíme.

Přeji dobrou chuť.

Hanka

  • Sdílet: