Chřestový koláč

Chřestový koláč

Sezóna chřestu je v plném proudu a tak jsem vyzkoušela recepty jako klasiku s holanskou omáčkou nebo chřestové risotto. Pro vás jsem si ale přichystala recept na chřestový koláč. Použila jsem svoje osvědčené těsto ze špaldové mouky na křehké těsto a do náplně jsem zvolila cottage, protože jídlu přidá bílkoviny navíc a to se počítá :) Na chuti je výborný, tak pojďme na recept :)

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 160 g hladké špaldové mouky
  • 50 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody

Na náplň:

  • 2 malá vajíčka
  • 1 cottage sýr
  • 100 g zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • 300 g zeleného chřestu
  • 100 g kuřecí šunky
  • 20 g sýru Grana Padano

Na těsto si smícháme v míse nebo na válu suroviny. Pracujeme rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Jakmile jsou suroviny spojené a těsto je pružné, zabalíme jej do potravinové folie a dáme na půl hodiny do lednice. Poté těsto rozválíme na  velikost formy plus 2 cm navíc, aby zbylo i na strany. Formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem a přeneseme do ní těsto. Upravíme ho, propícháme vidličkou, položíme na něj další pečící papír a zatěžkáme suchými luštěninami. 

Těsto pečeme na 180 stupňů 15-20 minut. Mezitím si připravíme náplň smícháním vajec, cottage a zakysané smetany, kterou následně rozmixujeme tyčovým mixérem. Připravíme si chřest, který zkrátíme na stejnou délku, tak aby se nám vešel do formy.

Po upečení těsta, odstraníme pečící papír s luštěninami. Poklademe na těsto plátky šunky, chřest a zalijeme náplní. Pečeme přibližně 30 minut. Pečený je v okamžiku, kdy je náplň pevná (nesmí být polotekutá nebo naopak vysušená, když necháme koláč péct moc dlouho). Po upečení zasypeme strouhaným sýrem.

Přeji dobrou chuť :)

Hanka

  • Sdílet: