Celozrnný beránek

Celozrnný beránek

Přeji krásné Velikonoce a přidávám recept na celozrnného beránka. Mám novou formu značky Nordic Ware o objemu 710 ml, která se skládá ze dvou kusů. Pokud máte jinou formu a nevíte, zda se těsto do formy vejde, změřte si objem své formy, ať máte jistotu :) Těsto při pečení zdvojnásobí svůj objem, takže i s tímto je třeba počítat :)

Co budeme potřebovat:

  • 4 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 g jogurtu
  • 80 g třtinového cukru
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva (6g)
  • 1 lžička jedlé sody (6g)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 60 g rozpuštěného másla
  • hrubá mouka a máslo na vymazání formy

Troubu zapneme na 175 °C.

Formy vymažeme důkladně máslem, všechny záhyby, a vysypeme hrubou moukou. Přebytečnou mouku vysypeme.

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme mléko, jogurt a vanilku, prošleháme. Ke směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Zamícháme. Nyní přidáme rozpuštěné máslo a znovu zamícháme. Nakonec přidáme na dvakrát sníh z bílků. Už nešleháme, jen vařečkou opatrně těsto podebíráme, aby sníh nespadl a těsto tak zůstalo nadýchané.

Těsto nalijeme do formy, přikryjeme vrchním dílem a pečeme 55 minut. Během pečení vrchní díl nesundáváme, těsto by se mohlo srazit. 

Pokud beránka pečeme ve formě bez vrchního dílu, bude pečený rychleji, proto beránka hlídáme a upečení kontrolujeme zapíchnutím špejle. Pokud je špejle po vytažení suchá, beránek je upečený.

Jakmile je beránek upečený, vyndáme jej z trouby, sundáme vrchní díl a necháme pár minut odpočinout. Následně vyklopíme opatrně na mřížku a necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť

Hanka

  • Sdílet: