Meruňková marmeláda

Když uzrály meruňky, bylo jasné, že letos poprvé vyzkouším vlastní marmeládu. Vzpomněla jsem si na marmeládu z dětství – lesklou s kousky ovoce a vynikající. Takže jsem začala googlit a zaujal mě článek http://www.maskrtnica.cz/dzem-a-ja/ a řekla jsem si, že to vyzkouším 🙂 Marmeláda mi moc chutnala, takže jsem si řekla, že musí mít své místo na blogu a hlavně příští rok už nebudu muset hledat žádný jiný recept 🙂

Jak jsem postupovala já:

  • 2,3 kg vypeckovaných a umytých meruněk
  • 1 kg cukru
  • 2 lžičky kyseliny citrónové

Meruňky jsem částečně rozmixovala – v marmeládě jsem chtěla mít kousky. Zasypala jsem cukrem a nechala 2 hodiny odležet.

Pak jsem přidala kyselinu citronovou. Našla jsem tu nejširší pánev, co jsem doma našla a nalila do ní 3 naběračky rozmixovaných meruňek a zahřívala jsem je na nejvyšším plameni. Sem tam jsem zamíchala a cca po 5 minutách začaly meruňky houstnout.

Ještě to ale nebylo dost, tak jsem dál míchala, teď už pořád, aby se marmeláda nepřipálila. Jakmile jsem projela vařečkou po dně pánve a marmeláda se pomalu vracela zpět, stáhla jsem plamen a kápla trochu marmelády na talířek. Nechala jsem vzorek chvilku vychladnout. Když marmeláda nestéká při naklonění talířku, je hotová.

Dala jsem do horké skleničky, kterou jsem si nahřála v troubě, zavíčkovala a otočila dnem vzhůru. No a takto pokračovala se zbytkem meruněk. Vzala jsem si na to 2 pánve, dá se to stíhat 🙂

Závěrem: Pokud s tou přípravou marmelády máte méně zkušeností, tak doporučuji výše zmiňovaný článek od Maškrtnice celý přečíst 🙂

Přeji dobrou chuť a zavařování zdar!

  • Sdílet: